Nieuwjaarsbijeenkomst
Nieuwjaarsbijeenkomst

Nieuwjaarsbijeenkomst

Nieuwjaarsbijeenkomst Adest Musica

Afgelopen vrijdag 5 januari had Drum- en Showband Adest Musica hun jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst in S.C.C. ‘t Onderdak. Voorzitter Wim van Vliet sprak alle muzikanten, vrijwilligers en gasten toe. Namens het gemeentebestuur waren Reny Wietsma en Elsbeth Koek aanwezig maar bestuursleden van o.a. Crescendo Sassenheim, The Bassets, C.V. De Saksen en K&G waren er ook bij. Het bestuur kijkt vol vertrouwen uit naar 2024 want er staan bijzondere concerten en optredens voor onze drie orkesten in de agenda. En er zijn plannen voor een prachtig evenement eind juni in Sassenheim. Nieuwe shows worden op dit moment ingestudeerd. En de Drum- en Showband heeft een andere show ingestudeerd en is daarmee het komende jaar overal te zien en horen. Maar daarover straks meer.

Korte terugblik op 2023
Ik wil heel graag kort terugkijken op een succesvol 2023. Een prachtig jaar met veel hoogtepunten in binnen- en buitenland. En dat begon al goed. Nog voor het Bloemencorso konden we eindelijk op 15 april onze nieuwe uniformen presenteren. Adest Brass en onze Jeugdband begonnen de feestelijke middag met een mooi optreden. Daarna marcheerde de Drum- en Showband in de nieuwe uniformen het plein op, onder een daverend applaus van het publiek. We ontvingen veel complimenten en bewondering voor onze nieuwe uniformen, ook van collega verenigingen. Op 13 mei hebben we allemaal genoten van een taptoe in het Park met vier bevriende topverenigingen uit de streek. Op 25 juni heeft Adest Brass een duo concert met Harmonieorkest Da Capo uit Lisse gegeven, de locatie was het Mondriaanpark in Lisse. En wederom een vol park met veel en enthousiast publiek. Zondag 1 oktober haalde de Jeugdband van Adest Musica de eerste prijs binnen op het onderdeel mars bij de Jeugdmanifestatie van de Nationale Taptoe in Ahoy Rotterdam. In 2022 waren ze overigens ook al succesvol in Ahoy en behaalde toen eerste prijs op het onderdeel Show. En last but not least: op zondagmiddag 29 oktober was het griezelen in ‘t Onderdak en gaf Adest Brass een heel bijzonder Halloween concert.

De lijst van optredens afgelopen jaar was echt veel langer. Adest Musica heeft zich afgelopen jaar weer succesvol overal laten zien op diverse taptoes en festivals in binnen- en buitenland. En dit alles kan alleen maar met een grote groep leden die naast de repetities ook urenlang thuis studeren om zo bij de top van NL te kunnen blijven presteren. En dat eerste, veel repeteren thuis en tijdens de lessen, geldt niet alleen voor de Drum- en Showband maar ook voor Adest Brass en onze Jeugd. Dit succes is natuurlijk ook te danken aan onze top- instructeurs, dirigenten en vrijwillige instructeurs.

Vrijwilligers
Daarnaast wil ik ook onze grote groep vrijwilligers noemen. Dankzij hun inzet kunnen we dit allemaal bereiken. Om maar even te noemen: de chauffeurs, het laad- en losteam, de mensen die de uniformen verzorgen, het team achter de bar, de fotografen, beheerders van onze ruimten, bezorgers van ons magazine Adest en zo kan ik wel doorgaan. Wat hebben we een mooie club vrijwilligers die mede ervoor zorgen dat wij op het hoogste niveau in Nederland en Europa kunnen optreden. Creativiteit en handen uit de mouwen om mét elkaar muziek te kunnen blijven maken en daar zijn wij: ik als voorzitter maar ook mijn medebestuursleden bijzonder trots op. Toch ga ik hier vanavond nog een oproep doen voor vrijwilligers voor onze vereniging. Want het begint bij ons te knellen op sommige plaatsen in onze organisatie.

We hebben weliswaar een grote groep mensen die een specifieke taak op zich hebben genomen, maar we hebben ook nog extra hulp van vrijwilligers nodig. Met meer vrijwilligers kunnen wij het werk binnen onze vereniging beter verdelen. Op alle plaatsen binnen de drie orkesten zijn we op zoek naar vrijwilligers. En ook binnen het bestuur zoeken we versterking. In 2025 zit mijn termijn erop en is de functie van voorzitter vacant en ook bij de 

 Sponsorgroep zoeken we een nieuwe voorzitter. Kijk eens om je heen misschien is dit iets voor jou of voor je ouders, opa’s, oma’s, ooms of tantes, je buurman of buurvrouw, vrienden of bekenden!

Geef mij de gegevens door als je iemand weet die het leuk vindt om eens kennis te maken bij ons. Ik maak graag een afspraak. Binnenkort versturen wij ook naar iedereen in onze vereniging een vacature-nieuwsbrief met een oproep voor vrijwilligers voor diverse functies in onze vereniging

Wat gaan we in 2024 doen
Ik gaf het in het begin van mijn toespraak al aan. We gaan dit jaar weer mooie evenementen organiseren. Er staan al boekingen voor evenementen in binnen- en buitenland. Natuurlijk zijn we present bij het jaarlijkse Bloemencorso van de Bollenstreek. En we hebben onze vaste optredens in Sassenheim en de regio rond Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op dit moment is een groep muzikanten samen met onze vrijwilligers bezig met de organisatie van een groot buitenconcert door onze Drum- en Showband in Sassenheim. Noteer alvast maar in de agenda 29 juni, dan treden ook de Jeugdband en Adest Brass op. Adest Brass is op dit moment ook druk aan de slag met de organisatie van nieuwe concerten in 2024. En voor onze jeugd komen ook al aanvragen binnen voor optredens.

Velen weten denk ik wel, dat onze muziek van Adest Musica ook te beluisteren is via Spotify. Onze Drum- en Showband is aan het onderzoeken of we komende maanden weer nieuwe muziekstukken kunnen opnemen voor Spotify. Genoeg uitdagingen de komende tijd voor al onze orkesten. En dit was nog maar een klein tipje van de sluier.

Huisvesting
Dan toch nog in het kort iets over ons onderkomen. Wat is de stand van zaken? Komt er nu wel of niet een nieuwe locatie voor ons! Iedereen weet en ervaart het dat we met onze orkesten uit ’t Onderdak zijn gegroeid. Te veel geluidsbelasting en slechte ventilatie, het kan zo niet langer. We zijn al vanaf 2017 met de gemeente in gesprek over onze locatie. Voortdurend schuiven we aan bij de gemeenten, spreken we met fractievoorzitters en leden van de gemeenteraad, overleggen we met de wethouders. Enkele weken geleden kreeg ik een telefoontje van de wethouder dat de gemeenteraad een motie heeft aangenomen over de kunst en cultuurnota. In die motie sprak de gemeenteraad uit dat er geld moet worden vrijgemaakt voor kunst en cultuur, en dat betekent ruimte voor ondersteuning aan verenigingen. Fijn dat de gemeente met ons samen gaat werken aan een muziekcentrum voor Adest en Crescendo in Sassenheim en dat is wel een applaus waard. Voor de volgende begrotingsvergadering van de gemeente moet een voorstel aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Onze aanhoudende gesprekken met leden van de gemeenteraad, fractievoorzitters en collegeleden hebben eindelijk opgeleverd dat men inziet dat wij en ook Crescendo nu snel nieuwe huisvesting nodig hebben. We moeten ons wel realiseren dat een nieuw onderkomen niet totaal wordt betaald door de gemeente. We zullen zelf ook de handen uit de mouwen moeten steken. Om een nieuwe locatie in te richten, financieel gezien, zullen we zaken moeten regelen, acties opzetten en vrijwilligers zoeken om een andere gebouw in te richten en geschikt te maken. Extra vrijwilligers hebben we dan hard nodig en dat begint al eind 2024.

We willen namelijk opnieuw een veiling organiseren om inkomsten binnen te halen voor ons toekomstige nieuwe onderkomen. Reden dus om komende maanden met z’n allen goed rond te kijken, vrienden en bekenden aan te spreken of ze “in” zijn om voor een specifieke klus zoals de veiling mee te helpen. In de bestuurs-nieuwsbrief lezen jullie daar binnenkort meer over.

foto door Blik op Teylingen

De Pluim
Ik ben bijna aan het eind van mijn toespraak. Nog één bijzondere prijs moet ik uitreiken nl. de Pluim Wie of welke groep heeft zich dit jaar zodanig onderscheiden dat zij de Pluim verdienen. De Pluim gaat dit jaar naar Daphne en Esmée de Vries. Deze dames zijn samen heel actief kids aan het werven en enthousiast aan het maken voor Adest. Muziek maken geeft tenslotte veel plezier. Dat dragen Daphne en Esmée met veel plezier uit als zij op de basisscholen vertellen wat we doen bij Adest Musica. En ze laten de kids tijdens de lessen kennis maken met de instrumenten die we bespelen. Maar ook op de zaterdagmorgens zijn ze altijd aanwezig om enthousiast muzieklessen te geven. Daphne en Esmée, unaniem heeft het bestuur besloten dat jullie dit jaar de Pluim meer dan verdienen.

Dames en Heren, 2024 begint en een prachtig verenigingsjaar staat voor de deur. Laten we proosten op dit komende jaar