Drum- en Showband Adest Musica
Jeugdafdeling

Jeugdafdeling

Jeugdafdeling Adest Musica Onze jeugd, onze toekomst!

Het doel van de jeugdafdeling is het jeugdlid voorbereiden voor het doorstromen naar de Drum-en Showband.

De jeugdafdeling bestaat uit drie orkesten, namelijk de Jeugdband, Aspiranten en Adest kids.
Afhankelijk van de leeftijd en de vaardigheden van het jeugdlid start deze bij een orkest.

Naast een goed afgewogen lesprogramma, zodat er een stevige muzikale basis bij het jeugdlid wordt gecreëerd. We vinden het ook belangrijk dat er aandacht is voor verbinding tussen de leden, denk bijvoorbeeld aan Show Your Talent waar je samen met een lid van de vereniging een muziekstuk speelt, de Vossenjacht en de gamemiddag waarbij de leden uit alle afdelingen binnen Adest Musica worden uitgenodigd. En natuurlijk niet te vergeten ons werkweekend en de Aspirantendag, waar we naast muziek ook veel plezier maken. Als voorbereiding op de doorstroom naar het volgende orkest wordt er op diverse momenten ook stagegelopen.

Professionele opleiding

Adest Kids:
Hier wordt op een speelse manier kennis gemaakt met muziek en de vereniging. De gediplomeerde docent begeleidt het jeugdlid op hun eigen tempo en niveau, zodat dit goed aansluit binnen het vervolg bij de Aspiranten.

Aspiranten:
Dit zijn jeugdleden in de leeftijd van 8-11 jaar oud. Vanaf dat ze hier starten spelen ze mee in het orkest. Bij de Aspiranten maken ze muziek met elkaar en krijgen ze les in het lopen van marsen en straatoptreden, exercitie.
De Aspiranten doen jaarlijks mee aan het Sastival, waar jeugdorkesten hun muzikale kwaliteiten kunnen laten horen. En menigmaal zie je ze samen met de Jeugdband bij straatoptredens in Sassenheim.

Zodra het Aspirant-lid zijn muziekinstrument heeft gekozen starten de individuele muzieklessen, deze worden gegeven door gediplomeerde docenten.
Het eerste half jaar zijn deze lessen helemaal gratis. Zo’n twee jaar verder zijn de aspiranten voldoende opgeleid om plaats te nemen in de Jeugdband. Vanaf dat moment draaien ze volledig mee als Jeugdbandlid.

Muziekles door professionele docent:
Naast deze optredens en repetities wordt veel tijd en aandacht besteed aan de muziekopleiding. Dit alles in een eigen opleidingsvorm. Zij doorlopen een programma om hun A-, B-, en C-diploma te behalen waarna een doorstroom naar de Drum-en Showband mogelijk wordt.

Belangrijke prestaties
Sinds de oprichting in 1968 heeft de Jeugdband Adest Musica laten zien dat ze ondanks de doorstroming van oudere jeugd naar de Drum- en Showband en daarmee wisselende samenstelling, tot grote dingen in staat zijn. Door de jaren heen hebben ze bij diverse concoursen veelvuldig eerste prijzen gewonnen. Een mooi voorbeeld hiervan is de jaarlijkse deelname aan de jeugdmanifestatie. Dit is het voorprogramma van de Nationale Taptoe Ahoy, waar de Jeugdband Adest Musica in 2022 op het onderdeel Show kampioen is geworden. De Jeugdband is op het onderdeel mars in 2023 kampioen geworden.

Door de prestaties van de Jeugdband wordt het korps veel gevraagd voor showoptredens, streetparades en andere evenementen. Jaarlijks betekent dit ongeveer 30 optredens voor de Jeugdband.

Doorstroming
Bij Adest Musica vinden we het belangrijk dat er een stevige muzikale basis wordt gecreëerd door het lesprogramma en de opleiding die we aanbieden. Het jeugdlid treedt op bij evenementen door het hele land, zodat ze leren ervaren hoe het is om lid te zijn bij de Drum- en Showband.

We vinden het belangrijk dat het jeugdlid zich verbonden voelt met de vereniging en de andere leden, zoals Adest Brass en de Drum- en Showband. De vrijwilligers spelen hierbij een belangrijke rol om de gezamenlijke activiteiten met elkaar te organiseren. Hiermee maken we met elkaar een vereniging waar we trots op kunnen zijn.

Bij ons draait het niet alleen om muziek maken, maar ook om plezier hebben. Daarom organiseren we verschillende leuke activiteiten, die worden georganiseerd door het Jeugd Activiteiten Team (JAT). Denk bijvoorbeeld aan bowlen, springkussen activiteiten, game-middagen en speurtochten. Als hoogtepunt van het jaar hebben we het werkweekend in de laatste week van de zomervakantie. 

Je kunt ook een afspraak maken om een ochtend bij ons te komen kijken. Stuur daarvoor een e-mail naar jeugdband@adestmusica.nl.
We hopen je snel te ontmoeten!

Als je je wilt aanmelden, klik dan snel hier op de link.

01/24