In Memoriam – Ruud de Zwart
In Memoriam – Ruud de Zwart

In Memoriam – Ruud de Zwart

Ruud de Zwart
Lid van Verdienste
Drum- en Showband Adest Musica
1953 – 2024

Zeer bedroefd hebben het bestuur, leden en vrijwilligers van Drum- en Showband Adest Musica kennis genomen van het overlijden van de heer Ruud de Zwart in de leeftijd van 87 jaar. Hij was sinds 1 juni 1953 lid van de vereniging – toen nog RK Harmonievereniging Adest Musica geheten – en in 1998 werd hij onderscheiden als Lid van Verdienste. Vorig jaar was de heer Ruud de Zwart maar liefst 70 jaar lid van de vereniging en gedurende deze lange periode was hij onlosmakelijk verbonden met de vereniging.

De heer Ruud de Zwart is in 1953 gestart met het bespelen van de (B)Es – (bas)trompet ook wel de klaroen geheten. Met trots heeft hij het eerste uniform (groene broek, jasje en baret met wit overhemd) gedragen maar ook droeg hij het eerste grenadiersuniform. Na een tragisch ongeval heeft hij nog enkele jaren de bekkens bespeeld. Bijna 20 jaar heeft hij zijn muzikale bijdrage aan het korps gegeven.

Al vanaf het begin van zijn lidmaatschap was hij een vrijwilliger pur sang. Het uitventen en bezorgen van oliebollen, het geven van les op de natuurtrompet/klaroen aan jeugdleden, lid van de jeugdcommissie en begeleider van de toenmalige jeugdband. Na de muzikale invulling was hij vanaf 1982 met volle energie betrokken bij schoonmaakwerkzaamheden in het clubgebouw.
En of dit al niet genoeg was, was hij vanaf die periode ook de man van de bar en de koffie. Tijdens de repetities van het Seniorkorps en van de Stageband/ Adest Brass verzorgde hij, week in/week uit, jaar in/jaar uit, zonder te verzuimen, de koffie in de pauze. Maar ook droeg hij zorg voor de koffie bij de exercities. Onovertroffen dit alles en met welke inzet en trouw was hij hiermee bezig!

Als over de heer Ruud de Zwart wordt gesproken dan is de blijvende herinnering zijn schaterende lach. Maar ook blijven in herinnering de vele anekdotes waarbij hij de hoofdrol heeft vervuld. Voor de oudere leden worden genoemd: de attributen onder de kolbak na een optreden in het buitenland, de rollende lekke band van de autobus waar hij vol op dook, een omvallende lantaarnpaal op een parkeerterrein, het oproepen van de brandweer in Parijs of de omvallende trolley met kratten ‘consumpties’ bestemd voor het clubgebouw, midden op de Hoofdstraat in Sassenheim. De heer Ruud de Zwart speelde de hoofdrol en had de lachers op zijn hand. Maar ook de gastvrijheid van de heer Ruud de Zwart en zijn vrouw Annie wordt genoemd. Na de muzikale repetitie op vrijdagavond werd met grote regelmaat de ‘repetitie’ vervolgd in hun woning aan de Teylingerlaan.

De laatste jaren woonden de heer Ruud de Zwart en zijn vrouw Annie in Huize Bernardus.
Gezien de toenemende zorg voor zijn vrouw en de laatste tijd ook voor hemzelf, was het voor hem niet meer mogelijk zijn vrijwilligerswerk te blijven invullen. En om hiervan afscheid te moeten nemen, kostte hem en zijn vrouw veel moeite.

De heer Ruud de Zwart, ondersteund door zijn vrouw Annie, heeft veel betekend voor Adest Musica.
Tientallen jaren zich ingezet voor de vereniging. Zoveel jaren actief, niet alleen voor Adest Musica, maar ook voor tal van Sassenheimse verenigingen als RKVV Teylingen, CV De Saksen en BV Onderdak.

Het bestuur, leden en vrijwilligers van de vereniging zijn hem daar heel dankbaar voor.
Zijn vrouw Annie als ook de naaste familie, vrienden en iedereen die wordt geraakt door dit grote verlies, wordt veel sterkte en kracht gewenst in deze moeilijke tijd.
Zijn onmiskenbare aanwezigheid, zijn lach maar bovenal zijn onvolprezen inzet voor- en betrokkenheid bij de vereniging zal worden gemist.

Bestuur, leden en vrijwilligers van
Drum- en Showband Adest Musica