Éérste concert o.l.v. Bas Duister groot succes

Een borreltje met Adest Brass”, Proost!

 Het was maandagavond 21 maart 2022, ruim 2 jaar nadat dat Adest Brass op het podium van Theater ’t Onderdak zat. Zaterdagavond 7 maart 2020 speelden ze met Gé Reinders de voorstelling “Oetbloaze”, daarna ging Nederland dicht omdat de corona epidemie begon. Nu mogen ze eindelijk weer! Onder leiding van Bas Duister werd er gerepeteerd voor de voorstelling van zondagmiddag 27 maart. De titel “Een borreltje met Adest Brass” zegt genoeg, het wordt een ongedwongen middag om te vieren dat het allemaal weer kan en mag.

Laatste aanwijzingen
Bas werd 11 oktober ’21 de nieuwe dirigent van Brass, dit wordt dus zijn éérste optreden in Sassenheim. Hij dirigeert gedreven en enthousiast maar ook met humor. Deze repetitie neemt hij ook op zodat hij zondag voor aanvang de laatste aanwijzingen kan doorgeven. Regelmatig loopt hij de zaal in om op afstand het orkest te horen spelen. Nadat de repetitie bijna klaar was vroeg hij of de dames en heren bij de muziekstukken wilden vermelden in welke sfeer het moet worden gespeeld. Daarvoor deelden hij rode potloden uit, voor degene die uiteraard papieren bladmuziek voor zich zaten. Zo kwamen o.a. de termen: krokant, lange lijn, rond en warm voorbij.

Enthousiaste sfeer
Zondagmiddag 27 maart was het dan zover, vanaf 13.30 uur is Adest Brass aanwezig. Bas neemt nog even de tijd om de laatste aanwijzingen door te geven. “Let ook op hoe ik dirigeer” zegt hij. Als ik voluit aan het meppen (dirigeren) ben mogen jullie ook voluit spelen”.  Vanaf 14.15 uur zijn de foyerdeuren geopend en komt het publiek beetje bij beetje binnen. De muzikanten drinken nog iets in de foyer en kletsen met elkaar, er hangt een enthousiaste sfeer. Iedereen heeft zin in een mooie muzikale middag.

Indrukwekkende klanken
Om 15.00 uur opent het orkest de indrukwekkende klanken van de Wiener Philharmoniker fanfare. Hierna vertelt Bas hoe enthousiast hij is over Adest Brass, “Wat fijn dat we weer mogen optreden en dat dat de zaal zo gezellig vol is”. De nummers Sunny, Hallelujah, Grace Kelly en Paradise City worden vervolgens gespeeld. Bas had vertelt dat ze 2x een half uur zouden spelen, toch was de pauze al om 15.15 uur, nou ja dat komt straks vast wel goed.

De muzikanten mengen zich in de pauze tussen het publiek en proberen een beetje af te koelen, maar dat valt niet mee in de warme foyer. Al met al mag dat de pret niet drukken.

Lid van Verdienste
Toen de pauze voorbij was stond Arjen Looijenstein op het podium, zeker niet zonder reden. Hij vertelt dat iemand met een smoes naar deze middag is gelokt omdat hij in het zonnetje wordt gezet. Het blijkt om Rick de Bruin te gaan. Hij is, door toedoen van zijn vader die bassist was bij Canite Tuba, van jongs af aan groot fan van korps- en harmoniemuziek. Vanaf 2000 heeft hij zich voor Adest Musica ingezet, hielp o.a. bij de materialen, uniformen, het laad- en losteam, bezorgden de Adest in Lisse en was betrokken bij sportdagen. Nadat Rick de oorkonde “Lid van Verdienste” in ontvangst had genomen en het bestuur en de leden had bedankt ging deze muzikale middag weer verder.

Complimenten
Het imposante nummer 1980 van Herb Alpert werd prachtig gespeeld, waarna Bas zijn excuses aanbied voor het korte programma voor de pauze, “Dit gaan we zeker goedmaken” zegt hij. Vervolgens worden de nummers Just the way you are, Benedictus, Enjoy the ride en Chameleon gespeeld.  Deze gezellige middag komt zo bijna tot een einde, maar uiteraard niet zonder toegift. Met het muziekstuk Patronats March klapt het publiek gezellig mee en zo komt er een einde aan deze middag. Het publiek was enthousiast en de muzikanten kregen veel complimenten. We kunnen wel constateren dat het éérste optreden van Bas als dirigent van Adest Brass daarmee geslaagd is, dit beloofd wat voor de toekomst. En…. het bleef nog lang gezellig in de foyer, Proost!

Dit vind je misschien ook leuk...